• 3
  • 2

Efecte colaterale ale enurezisului nocturn

 

 

Stresul cauzat de enuresis poate afecta psihic si emotional copilul.

Copiii se simt jenati de faptul ca urineaza involuntar in timpul somnului, mai ales datorita faptului ca pentru multi urinatul in sine si partile corpului (vizibile)implicate in acest proces fiziologic li se par jenante, stanjenitoare. Enurezisul nu face decit sa agraveze senzatia de jena pe care o simte copilul, de aceea trebuie ajutat .

Trebuie sa i se explice ca nu are de ce sa ii fie rusine , e doar o problema temporara care se va rezolva cu rabdare si metode adecvate. Povesti-tii despre copilaria dumneavoastra si despre faptul ca ati trecut prin aceleasi situatii, copilul adora relatarile parintilor ‘’de cand erau mici’’si ii face sa iasa din starea de jena daca nu se mai simte solitar si pierdut in aceasta problema.

Unii copii cred ca urinatul in timpul somnului ii face sa fie ‘’rai’’. Auzind des adulti spunind ‘’foarte rau ce ai facut, ai facut pipi in pat’’copiii ajung sa considere frustrarea parintilor principala lor vina, iar sentimentul de vinovatie creste exponential cu numarul de urinari nocturne.


Trebuie multa rabdare si delicatete in explicatiile date copiilor, astfel incat ei sa fie incurajati sa mearga la baie inainte de culcare, sa bea putine lichide inainte de culcare, sa poarte alarma de bedwetting pentru a se putea scula imediat ce se intimpla o urinare involuntara.

In general, copiii nu au timp suficient in prima parte a zilei sa consume apa necesara, pauzele sunt scurte, asa ca ei consuma apa necesara in a doua parte a zilei, dupamasa-seara. Astfel, sansele ca vezica sa fie plina in primele ore de somn creste foarte mult. Este bine sa se faca exercitii cu copilul, pentru a fi trezit si a merge la baie inainte de a declansa alarma.


Ideea este ca el sa inceapa sa se trezeasca din reflex inainte de declansarea alarmei de pipi nocturn , nu dupa ce faptul s-a consumat si trebuie doar sa isi schimbe pampersul cu unul nou.Alarma este doar factorul de atentionare ca a intarziat si data viitoare trebuie sa fie mai rapid in a se trezi cand simte senzatia de urinare.

Copiii percep timpul diferit decit adultii, daca au o problema ce le provoaca stres, jena, rusine , timp de mai multe saptamini, ei tind sa creada ca asa va fi pentru totdeauna. Trebuie sa li se explice ca nu este decat o problema temporara, cu blandete si intelegere, prin care ati trecut la randul dumneavoastra in copilarie, aceasta ii va ajuta foarte mult si nu se vor mai simti ‘’anormali pentru totdeauna’’.

Copilul care sufera de enuresis nocturn poate trai cu impresia ca ceva nu este in regula cu mintea lor,ca nu reusesc sa invete sa isi controleze urinatul nocturn.Li se reproseaza des, de catre adulti sau alti copii, ca nu sunt in stare sa invete sa ramana uscati pina dimineata, si aceasta ii face sa se indoiasca de capacitatile lor de invatare.

Pentru a contracara aceasta copilul trebuie rasplatit cu cuvinte de satisfactie cand ia note bune la scoala, trebuie apreciat si incurajat pentru orice mica realizare a lui, astfel ei capata incredere in fortele proprii si imaginea despre ei insisi se imbunatateste, in ciuda problemei enuresisului.

Copiii sunt sicanati la scoala de colegii lor pentru faptul ca fac pipi in pat noaptea. Alti copii le atribuie porecle rautacioase, rid de ei si ii fac sa se simta oribil, ceea ce poate fi devastator pentru un copil care sufera de enuresis.


Este bine sa fie pregatit sa infrunte astfel de rautati, sa aiba citeva replici care sa dezarmeze rautatea celorlalti, sa nu ramina neajutorat si tacut sub batjocura celor din jur.


De asemenea, ori de cite ori copilul vine de la scoala sau de la joaca suparat de afirmatiile colegilor, trebuie incurajat si asigurat ca si ceilalti copii fac pipi in pat insa le este rusine sa recunoasca. Aceasta ii va da mai multa incredere in el si nu va mai fi usor de ranit de catre ceilalti.