• 2
  • 3

Enurezis nocturn : simptome si cauzeDaca un copil uda patul o data, de doua ori pe an, aceasta nu inseamna neaparat ca sufera de enuresis nocturn. Cauzele udarii patului ocazional pot fi multiple: stress, multe lichide ingerate chiar inainte de culcare, abtinerea de la mersul la toaleta inainte de somn, constipatia. Doar un doctor specialist poate da un verdict dupa o atenta examinare a copilului .

Istoria sanatatii copilului este parte importanta in acest proces de evaluare si examinare. Daca udarea patului este determinata de medicatia data copilului sau este generata de alte probleme de sanatate(infectii ale tractului urinar, probleme ale rinichilor sau vezicii urinare, diabet) tratamentul poate fi luat numai in baza recomandarilor doctorului .Indiferent ce cauze credeti ca stau la baza enuresisului copilului dvs, este bine sa consultati un medic.

Udarea patului este uneori strans legata de factorul de stress emotional, trebuie verificat daca copilul are probleme la scoala, cu colegii sau profesorii, daca sunt factori emotionali in casa perceputi ca presiune de el: divortul parintilor, certuri frecvente, stari tensionate in familie, probleme de sanatate.

Oboseala joaca un rol la fel de important in udarea patului. Un copil obosit de programul zilnic doarme mult mai adanc si este aproape imposibila trezirea instinctuala in momentul in care vezica urinara este plina de lichid, pentru a merge la toaleta.


Unii copii sunt mai rusinosi, de aceea evita sa mearga la toaleta scolii pentru a nu fi vazuti de ceilalti, altii pur si simplu nu realizeaza faptul ca multe lichide consumate in partea a doua a zilei pot umfla vezica in timpul noptii astfel incit sunt create premisele udarii patului. Daca la scoala nu au timp sa consume lichidele necesare, consumarea lor seara este contraindicata copiilor; trebuie realizat un program esalonat de consumare a lichidelor pe tot parcurul unei zile.

Genetica isi spune cuvantul ei: daca parintii (sau macar unul dintre ei) a avut aceleasi probleme cu udarea patului in copilarie, sunt mari sanse ca si copilul sa repete istoria. Doctorii pot confirma din experienta lor cu alti pacienti aportul geneticii in aceasta problema de udare a patului.

A creea un stres suplimentar copilului, certandu-l pentru o problema pe care nu poate sa o controleze, este total contraindicat. Doar cu intelegere, blandete si incurajare se pot pune bazele unui tratament, mai mult psihic decit fizic. In ce priveste latura fizica, alarma de udare a patului este cea mai buna solutie, deoarece nu este o metoda invaziva(nu se ingereaza medicamente) fara efecte secundare si cu creare de reflex de trezire in momentul in care vezica este plina.