• 3
  • 2

Pipi noaptea in pat : Ce este enuresisul nocturn?

 

Enuresisul este determinat de o incapacitate a individului de a controla urinatul la o varsta la care aceasta necesitate fiziologica ar trebui sa poata fi controlata cu usurinta.


Enuresisul nocturn este specific copiilor, si este urinarea involuntara, in timpul somnului, la o varsta la care totusi ei ar trebui sa anticipeze aceasta nevoie.


Udarea patului este o problema des intalnita in pediatrie, de multe ori parintii ingrijorandu-se prea devreme de acest fenomen, deoarece asteapta de la copii lor sa nu mai faca pipi in pat in timpul somnului de la o varsta prea frageda.

Cea mai frecventa cauza a enurezisului nocturn este o intarziere a dezvoltarii , nicidecum o problema emotionala sau boala. Doar un mic procent (5%-10%)din cazurile de ''pipi in pat'' sunt cauzate de situatii medicale specifice. Udarea patului este frecvent asociata cu istoria familiala a acestei probleme, mostenita pe cale genetica.

Procesul normal de a sta ''uscat'' noaptea.

(Nopti uscate)
In mod normal,sunt doua ''abilitati''naturale care previn enurezisul :

Prima este hormonul care reduce productia de urina din timpul noptii. La sfarsitul fiecarei zile, corpul elibereaza un hormon antidiuretic (cunoscut sub numele de Vasopresin Arginina sau AVP) Aceasta crestere brusca (si normala) a hormonului reduce nivelul productiei de urina la nivelul rinichiului pe timpul noptii astfel incit vezica nu se umple complet pina dimineata. Accest hormon nu exista la nastere in corpul copilului .


Multi copii incep sa produca acest hormon intre varsta de 2 ani si 6 ani, altii intre 6 ani si ..sfarsitul pubertatii! Iar unii pur si simplu nu pot deloc sa-l produca.
A doua cale este abilitatea individului de a se trezi cind vezica urinara este plina.Aceasta abilitate se dezvolta odata cu aparitia hormonului Vasopresin , dar este o abilitate complet separata de ciclul acestui hormon.

Majoritatea copiiilor isi dezvolta abilitatea de a nu face pipi in pat noaptea pe masura ce cresc. Evolutia tipica a procesului incepe cu varsta de 1-2 anisori cand vezica bebeluslui incepe sa se dezvolte , sa fie mai incapatoare,si in acelasi timp sa simta senzatia de ''umplere'' a ei.

Unora dintre copii le lipsesc aceste abilitati naturale, sau se dezvolta mai greu la ei. De aceea ei trebuie ajutati , sfatul unui medic specialist fiind binevenit in acest caz. Trebuie verificat ce factori stau la baza neputintei lor de a se trezi la timp noaptea pentru a face pipi precum si ce factori genereaza surplusul de lichid in vezica urinara ( consumul de lichide seara, abtinerea de la mersul la toaleta, etc)
musicalarm1